Dr. Erik Matser

klinisch neuropsycholoog

HET Ontstaan van hersenletsel

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kan op veel verschillende manieren ontstaan. Denk aan een verkeersongeval of een CVA (ongeluk in de bloedvaten van de hersenen). Maar ook openhartoperaties, chemotherapie, oncologische ingrepen en bijvoorbeeld door te lang hebben bloot gestaan aan stress.

 

KENMERKEN VAN KLACHTEN

Onbehandeld hersenletsel kan resulteren in hardnekkige klachten. Deze NAH klachten kunnen zich laten kenmerken door pijnsensaties, energieverlies, afname van denkprestaties en reacties op het bemerken van een verschil tussen willen en kunnen (frustraties, irritaties en gevoel van onmacht).

 

Mensen met deze klachten zijn bijvoorbeeld wel in staat om ergens een begin mee te maken maar kunnen het niet volhouden de actie af te maken. Wij noemen dit ‘energizing’ (wel een activiteit opstarten maar niet volhouden). Zo kunt u wel een gesprek beginnen, of een auto rit gaan maken of gaan winkelen maar u bent niet in staat om dit vol te houden. Omdat het brein zichzelf in een vicieuze cirkel kan laten strikken kan dit resulteren in het zich constant vermoeid, lusteloos en afgebrand voelen.

Wandeling Cap de Creus

HET Ontstaan van HET PHENIX PROGRAMMA

Ik ben een paar jaar geleden gevraagd om voor het German Neuroscience Center te gaan werken in Dubai. Dit programma is ontwikkeld door mijn bevindingen die zijn ontstaan tijdens mijn werkzaamheden in Dubai.

 

Patiënten uit de gehele wereld kwamen naar deze kliniek voor diagnostiek/behandeling en het viel mij op dat de behandeling sneller een positief effect bereikte dan wanneer ik mensen in Helmond, 'de thuis omgeving', behandelde.

 

In het kort komt het hier op neer: wanneer men in een andere omgeving verblijft en weg blijft van gebruikelijke alledaagse stress en leef/werk omgeving is er meer tijd om de behandeling door te laten dringen. Wat resulteert in een hoger rendement en effectievere vorm van herstel.

Wandeling Sadernes

HET PHENIX PROGRAMMA

Dit unieke programma is een initiatief om mensen met deze hardnekkige klachten te helpen. Het betreft een zeer intensief behandelprogramma met de duur van 8 dagen in het buitenland. Tijdens dit meerdaagse programma krijgt u dagelijks individuele gesprekken met mij, Dr Erik Matser en met enkele andere coaches. Hierdoor krijgt u inzicht in het hoe & waarom van de hardnekkigheid van klachten. Maar ook hoe het komt dat deze in kracht toe- of afnemen en wat u er zelf aan kan doen.

 

Wij helpen mensen hun klachten te begrijpen, waar hun klachten vandaan komen en hoe ze naar herstel kunnen toewerken. Wij doen dit door een intensief programma aan te bieden waarbij we individuele gesprekken houden maar ook groepsgesprekken voeren die gericht zijn op het begrijpen van de werking van onze hersenen. Aandachtspunten zijn onder andere; de impact van deze klachten, hoe sport en ontspanning kunnen helpen door ze met elkaar afwisselen.

 

Geen mens is een eiland, en om te herstellen van deze klachten is steun vanuit de persoonlijke omgeving zeer belangrijk. Het verdient de aanbevelingen van groot belang dat de deelnemers ook hun partner, een familielid of vriend/vriendin kan meenemen.

HET PHENIX PROGRAMMA ZOALS AANGEBODEN

DOOR KLINIEK NEUROPSYCHOLOGIE Dr. ERIK MATSER

Het Phenix programma duurt 8 dagen en vindt plaats in het Spaanse kuststadje Roses. Gedurende de dag is de indeling zo afgestemd dat men een gevarieerd programma doorloopt waarbij men inspanning én ontspanning ervaart.

 

Een effectief programma wat afgestemd is om een goede start naar herstel in te luiden. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de individuele fysieke draagkracht van

elke deelnemer.

KUSTSTAD ROSES

Dagindeling Phenix Programma

Het Phenix programma bestaat uit dagelijkse individuele gesprekken in de ochtend, in de middag ontspanningsoefeningen met mogelijkheid tot zwemmen en/of fitness of wandeling in de mooie natuur. ’s Avonds houden we in groepsverband een lezing over  uiteenlopende thema’s welke passend zijn binnen ons programma.

 

Onderwerpen zoals ‘hoe werken hersens’, ‘biologie van vermoeidheid’, ‘achtergronden van psychologie behandelvormen’, ‘hoe te komen tot ‘interne’ rust’ en ‘hoe hardnekkige klachten in kracht te laten afnemen’.

 

Voor het programma wordt geen gebruik gemaakt van een protocol, het betreft een uniek op de persoon afgestemd programma. We gaan ook met de groep enkele malen de natuur in, dit wanneer het weer het toelaat.

Overzicht dagindeling Phenix programma

 

Dag 1:

Ochtend: Reisdag

Avond: Thema lezing ‘Herstel mogelijkheden van het brein.’

 

Dag 2:

Ochtend: Individuele gesprekken

Middag: 17.00 uur ontspanningsoefeningen / mindfulness / sport

Avond: Thema lezing ‘Wat is vermoeidheid eigenlijk?’

 

Dag 3:

Ochtend: Individuele gesprekken

Middag: Wandeling Cap de Creus

Avond: Thema lezing ‘Wat zijn neurotransmitters, hoe werkt serotonine en hoe kan ik door lifestyle serotonine verhogen in het brein?’

 

Dag 4:

Ochtend: Individuele gesprekken

Middag: Ontspanningsoefeningen / mindfulness / sport

Avond: Thema lezing ‘Interne rust/interne onrust; wat zijn oorzaken, ideeën over jezelf en over anderen, wat hebben we geleerd van de grondleggers van de psychologie als wetenschap.’

 

Dag 5:

Dagtrip: Wandeling Sadernes & kloof van Sadernes

 

Dag 6:

Ochtend: Individuele gesprekken

Middag: Wandeling en picknick vogelbroed gebied Aiguamolls de l’ Emporda

Avond: Thema lezing ‘Inzicht in dynamiek van relaties’

 

Dag 7:

Ochtend: Individuele gesprekken

Middag: Boottrip naar Cadaques

Avond: Thema lezing: ‘Welk thema verdient extra aandacht?’

 

Dag 8:

Ochtend: Afsluitende gesprekken en retour reisdag.

 

Programma kan gewijzigd worden naar gelang het weer.

Wandeling Sadernes

Locatie, transport ter plekke en overnachting

De individuele gesprekken en lezingen vinden plaats in het hotel van overnachting (onderhavig aan beschikbaarheid: Hotel 1935 of Hotel Terraza in Roses, Spanje).

 

Beide zijn mooie en rustige hotels die dicht bij de stranden liggen op prachtige locaties aan de kust van de Costa Brava aan de zuidkant van de Pyreneeën. Beide hotels hebben een 4 sterren status en de boeking voor de behandelingen betreft overnachting inclusief ontbijt.

 

Tevens wordt het transport van en naar de luchthaven van Gerona door het hotel verzorgt. De overnachtingen voor een tweede persoon is in de prijs van het programma inbegrepen. De ontspanningsoefeningen worden op een andere plek in Roses uitgevoerd.

 

De kosten voor de heen- en terugvlucht (Gerona Spanje) zijn op eigen kosten en reservering te boeken. Echter dit kan al met een gering budget. Wij kunnen u gerichte informatie verstrekken wat de beste mogelijkheden zijn.

Boottrip naar Cadaques

Kosten

Opgemerkt moet worden dat het Phenix Programma niet vergoed wordt door uw zorg-verzekeraar. Kosten voor het Phenix Programma kunnen worden opgevraagd op matser@neuro-psychologie.nl.

 

Tot ziens in Roses!

^

klinisch neuropsycholoog dr. Erik J.T. Matser

 

Erik heeft de specialistenregistratie klinisch neuropsycholoog, dit betreft een wettelijk beschermd specialisme binnen de gezondheidszorgpsychologie.

Hij heeft 15 jaar fulltime gewerkt als klinisch neuropsycholoog in het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

 

Sinds 2008 is hij zelfstandig werkzaam in de huidige praktijk in Helmond. Naast patiëntenzorg geeft hij momenteel les bij RINO Zuid, geeft hij regelmatig lezingen en verricht hij wetenschappelijk onderzoek naar kenmerken van toptalent.

 

Erik is werkzaam geweest bij tal van organisaties (o.a. Chelsea FC, Swansea FC, Olympisch zwemteam Nederland, verscheidene Nederlandse voetbalclubs en de pianoschool Accademia Pianistica Internazionale in Italië). Hij is gepromoveerd op het onderwerp hersenletsel in sport.

^

TEDX Brainport 2011 - Masterbrains

^

Nature Video - The brain dictionary

^

GEPUBLICEERDE BOEKEN

PERSONAGE

Om het boek 'Personage' te bestellen stuurt u ons een email. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

In gesprek met Lucifer

Graaicultuur, machtsmisbruik, manipulatie en massamoord. Dit zijn kenmerken van AGRESSIEF NARCISME.

 

De recente financiële crisis is veroorzaakt door eigenbelang en individualisme, en treft miljoenen mensen die beperkt worden in mogelijkheden en ontwikkeling. Eigenbelang - én een zwak vermogen zich in te leven in de ander - speelt eveneens een belangrijke rol bij massamoord (genocide) en georganiseerde misdaad.

 

Om het boek 'In gesprek met Lucifer' te bestellen stuurt u ons een email. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Andere TITELS

Voor de verkoop van 'de meest gestelde vragen over Hersenletsel' en '45 karakters van bekende mensen' kunt ons direct mailen.

^

MOVIE TRAILER: HEAD GAMES / A CLEAR INSIGHT

^

HEAD GAMES, The Global Concussion Crises trailer

Deze film is niet door Dr. Erik Matser gemaakt maar deze trailer is in overeenstemming met zijn studie naar sport gerelateerde hersens-trauma en aandoeningen. Deze studie verricht door Dr. Erik Matser bij prof-boksers en prof-voetballers laat duidelijk zien wat het verband is door sport gerelateerde hersens-trauma en aandoeningen.

 

Waar Dr Bennet Omalu hersenbeschadigingen ontdekte tijdens autopsies van American Football spelers werd gelijktijdig door Dr. Erik Matser een zelfde conclusie gesteld door klinisch neuro-psychologisch onderzoek. De beide doktoren publiceerden vrijwel gelijktijdig hun bevindingen in The Lancet omtrent deze aandoening.

Head impacts from single season of high school football produce measurable change in brain cells

Repeated impacts to the heads of high school football players cause measurable changes in their brains, even when no concussion occurs, according to research from UT Southwestern Medical Center's Peter O'Donnell Jr. Brain Institute and Wake Forest University School of Medicine.

 

Researchers gathered data from high school varsity players who donned specially outfitted helmets that recorded data on each head impact during practice and regular games. They then used experimental techniques to measure changes in cellular microstructure in the brains of the players before, during, and after the season.

 

"Our findings add to a growing body of literature demonstrating that a single season of contact sports can result in brain changes regardless of clinical findings or concussion diagnosis," said senior author Dr. Joseph Maldjian, Chief of the Neuroradiology Division and Director of the Advanced Neuroscience Imaging Research Lab, part of the Peter O'Donnell Jr. Brain Institute at UT Southwestern.

 

In the study, appearing in the Journal of Neurotrauma, a team of investigators at UT Southwestern, Wake Forest University Medical Center, and Children's National Medical Center evaluated about two dozen players over the course of a single football season. The group of players was not large enough to draw conclusions about the differences in impacts between positions, researchers said, and additional studies will be needed to determine what the deviations mean clinically for individuals...

Please read the rest of the story on: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160425143653.htm

publicaties

 Publicatie in het ED (Eindhovens Dagblad). Maart 2017 (klik voor volledig artikel op bovenstaand plaatje)

Lezing bij World Art Dubai conferentie in April 2016: 'Wat maakt een kunstenaar een kunstenaar?'

Klik op het artikel om het gehele artikel te openen in een nieuwe webpagina of te downloaden.

Klik op het artikel om het gehele artikel te openen in een nieuwe webpagina of te downloaden.

Klik op het artikel om het gehele artikel te openen in een nieuwe webpagina of te downloaden.

Klik op het artikel om het gehele artikel te openen in een nieuwe webpagina of om naar uw computer te downloaden.

^

Wetenschappelijke publicaties

Matser JT, de Bijl MAO, Luytelaar G. Is amateur boxing dangerous? De Psycholoog 1992;12:515-521

 

Jordan BD, Matser JT, Zimmerman R, Zazula T.

Sparring and cognitive function in professional boxers.

The Physician and Sportsmedicine 1996:24:87-98.

 

Matser JT, Kessels AGH, Jordan BD, Lezak, MD,

Troost J. Chronic traumatic brain injury in professional soccer players. Neurology 1998;51:791-796

 

Matser JT. Sportsneuropsychology. In Jordan BD, Tsairis P, Warren RF.

 

Sportsneurology, 2nd edition. Philadelphia-New York, Lippincott-Raven, 1998, p15-29 Medisch Contact; In de peiling, Hersenblessure, 2 october 1998.

 

Matser JT, van den Hurk R.

Koppen, botsen en vallen, behandelprotocol hersenschade bij sporters, in het bijzonder voetballers.

 Sportmassage International 1999;2:42-45

 

Matser JT, Kessels AGH, Lezak MD, Jordan BD,

Troost J.

Neuropsychological Impairment in Amateur Soccer Players. JAMA 1999;282:971-973

 

Matser JT, Hurk van den R.

Kopzorgen bij het voetbal: Sponsen helpt niet, testen wel. Alzheimer Magazine 1999;12:4-7

 

Interview in Science News: Heading for Injury? The danger of heading soccer balls remains up the air. Science News 1999;156:348-349

 

Matser JT, Kessels AGH, Lezak MD, Jordan BD,

Troost J. Acute traumatic brain injury in amateur boxing. The Physician and Sportsmedicine 2000;28 (1):87-92.

Matser, E, Kessels, A, Troost J, Lezak, M.

Brain Injury in Amateur Soccer Players: Letters, In Reply. JAMA 2000, 283:

 

Matser, EJT, Kessels, AGH.

Brain injuries in Soccer, Neuropsychological Outcome and Prevention. Medical Updates on Therapy,

Diagnosis and Prevention: 2000;3 (1):60-61

 

Matser JT, Kessels AGH, Lezak MD, Jordan BD.

Troost J.

A dose-response relation of headers and soccer related concussions with cognitive impairment in professional soccer players, Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, 2001;(6): 770-774

 

Matser JT.

Brain injuries in soccer players (abstract). British Journal of Sportsmedicine, accepted (augustus 2001)

 

Lovell M, Matser JT.

Hersenletsel in Sport. Geneeskunde en Sport; 2001;34(4):155

 

van Casteren JBM, van Empelen P, Hogeweg JA, Schaalma HP, Matser JT.

Whiplash letsel en arbeidsreintegratie, een kwestie van willen? Determinanten van arbeidsreintegratie van chronische whiplash patienten. Sociale psychologie & haar toepassing; 2001;71-85:

 

Slemmer J, Matser E, De Zeeuw C, Weber E.

Repeated Mild Injury Causes Cumulative Damage to Hippocampal Cells. Brain, 2002; 125, 2699 – 2709.

 

Matser JT, Damen I.

Whiplash, nekslag voor je carriere? Congres Whiplash en Arbeid: 4-10-2002 (abstract).

^

GEBOUW Vita_liek - Julianalaan 2 - 5707 HR - Helmond - NEDERLAND

 

email: info@neuro-psychologie.nl

copyright © 2005 - 2016 | matser-neuropsychologie.nl / ErikMatser.nl. All rights reserved / Alle rechten voorbehouden. DISCLAIMER