Iedereen wil graag fit oud worden, hoe doe je dat en welke hulpmiddelen van binnenuit je brein heb je daarvoor nodig.

Allereerst is het van belang de grootste killer binnen de norm te krijgen en dat is hoge bloeddruk. Voor iedereen moet het mogelijk zijn om een bloeddruk binnen de normale waarden te houden (120-80) en je kan jezelf heel goed controleren door een hoge bloeddruk meter aan te schaffen.

Verder is regelmatig bewegen noodzakelijk. Door beweging zet je een proces in de hersenen in gang wat we ‘neurogenesis’ noemen. Een duur woord voor de aanmaak van nieuw hersenweefsel. Ons lichaam is gebouwd om 180 minuten per dag matig – intensief te bewegen waarvan 30 minuten intensief. Onderzoek laat zien dat we verder kunnen lopen dan een paard. Kinderen kan geadviseerd worden 4 uur per dag zittend te laten te leren (cognitieve inspanningen) en 4 uur per dag te laten bewegen.

Verder kan intensief beeldschermwerk afgeraden worden. Het put hersenfuncties uit en we weten dat na 1 telefoongesprek bij een wandeling de hersenen na 20 minuten nog erg actief zijn om het gesprek te verwerken. Voor een normale werkweek in de Westerse wereld, met het benodigde beeldschermwerk, hebben de hersenen drie dagen in de natuur nodig, zonder gebruik te maken van de huidige beeldschermtechnologie, om te herstellen van de cognitieve inspanningen vanuit de ‘ratrace’. Het constant leven met een uitgeput brein is een slechte indicatie voor een fit brein bij ouderdom.

Kijk ook eens waar je woont. Recent Spaans onderzoek laat zien dat mensen die 300 meter binnen het bereik van groen wonen minder kans hebben op een CVA (hersenbloeding – infarct). Vervuilende stoffen zoals auto-uitlaatgassen blijken de boosdoener.

Verder zijn drugs dodelijk om gezond oud te worden; pillen, snuiven, blowen zijn extreem slecht voor het brein en wat we ook weten is dat bepaalde contact sporten de hersenleeftijd extreem doen stijgen.

Verder valt op dat je ook enig geluk moet hebben om tot hoge leeftijd extreem fit te blijven. Zeer modern onderzoek toont aan dat bepaalde type cellen in de hersenen de geest constant jong houden. Hoogbejaarden (ouder dan 80 jaar) die nog over een scherpe geest beschikken, hebben veel grotere neuronen dan mensen die vele jaren jonger zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Northwestern University in de Amerikaanse staat Illinois. Bij deze zogenoemde superagers is er iets bijzonders aan de hand in een hersengebied dat de entorinale schors wordt genoemd. De superagers zijn waarschijnlijk geboren met grotere neuronen, denken de wetenschappers. Ook hebben dit type neuronen een sterke weerstand om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Ze behouden hun structuur en blijven tot op zeer hoge leeftijd gezond. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen waarom grote neuronen niet worden aangevallen door de verstrengelde taueiwitten en dus ook niet krimpen.

Voor gelukkig te zijn is er ook een formule. Gelukkige mensen worden namelijk ouder. Een gelukkig leven kent de volgende kenmerken: enthousiasme, liefde en blijdschap. Mensen ontwikkelen een gevoel van enthousiasme wanneer ze zaken ontdekken. We hebben dus een exploratieve geest als soort en we moeten daar energie aan geven. Verder is zorg belangrijk: het diepste gevoel van liefde is de moeder – kind connectie waarbij zorg gevoelens van verbinding en liefde veroorzaakt. Sport-beweging geeft een geluksgevoel: Joy. Een leven zien als een ontdekkingsreis met zorg voor een ander en sport is het beste antidepressieve medicijn wat er bestaat.

Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden om fit oud te worden maar het vraagt wel enige aanpassing aan je dagelijkse leven. Ook is het mogelijk om een leven te genereren met geluk en energie. Ook daar zijn dan wel enkele aanpassingen voor nodig.