Hier leest u meerdere reviews betreffende de reis naar Spanje genaamd de ‘Cognitive Travel’ met klinisch neuropsycholoog Dr. Erik Matser

De vraag van Erik of ik mee zou gaan naar Rosas kwam heel onverwachts. Ik dacht dat ik wellicht enkele gesprekken met hem zou hebben maar 6 dagen naar Rosas? Erik kon maar een ding zeggen en dat was: “Ga nu maar mee, je leert in die week meer dan je normaal in 6 maanden zou doen”. En dat is ook mijn advies aan jou. Ga nu maar mee! Je kan zo veel van hem leren! Rosas was heel veel inzicht, bezinning, prachtig, fijn, lekker eten, mooi, en plezier! Rosas was het beste cadeau wat ik in 2018 aan mijzelf heb gegeven.”
Suzan Oerlemans (een ondernemer waarbij het allemaal te veel was)
Datum: januari 2019
Medio maart 2017 ben ik met Erik, Isabelle (psychologe) en een groepje lotgenoten naar Roses geweest. Allemaal mensen met vergelijkbare problemen door NAH en die daardoor vastgelopen en heel erg beperkt zijn in hun leven. Ook bij mij was dit het geval. Mijn doel en hoop was om meer inzicht te krijgen over mijn klachten, waardoor worden ze veroorzaakt, hoe kan het dat het niet beter gaat en kan ik leren hoe mijn klachten verminderd worden. We kwamen in een erg comfortabel hotel, vlak aan zee gelegen en lekker rustig. Elke ochtend had iedereen individueel een gesprek met Erik of Isabelle. Daarvoor en daarna had je tijd voor jezelf. Lekker even langs het strand lopen, zonnen in de tuin of gewoon helemaal niks doen. In de loop van elke middag hadden we een activiteit: wandelen in een natuurgebied, vogels spotten in een vogelreservaat, we gingen naar een zaal van een sportcentrum om ontspanningsoefeningen te leren en er was een boottocht op zee met naar keuze een hele snelle of minder snelle boot. Het gaf je naast de ontspanning ook de gelegenheid om onderling eens te praten over zijn/haar ervaringen, tips trics etc. Elke avond rond 19.00 uur hield Erik een verhaal over een relevant onderwerp: bijv. hoe ontstaat stress, wat gebeurt er in je lijf bij stress, hoe vind je balans tussen spanning en ontspanning. Het duurde een uurtje maar verhelderde veel en er was altijd ruimte voor vragen of gesprekken. Daarna was het etenstijd, niets verplicht dus op jezelf, met een kleiner groepje of met zijn allen. Het fijne van deze week was dat je met lotgenoten was die allemaal min of meer gelijksoortige klachten hadden. Er was voortdurend respect en begrip voor elkaar. Erik en Isabelle waren geweldig, met name Erik is de beste persoon die je kan helpen om leren te begrijpen waarom je je alsmaar niet beter voelt, samen met de psychologe wordt je geleerd wat je moet doen doen of laten om en het tij te keren, te leren waar je valkuilen zitten en hoe je meer innerlijke rust kunt krijgen. Ik ben heel erg blij dat ik mee ben geweest. Het is voor mij een keerpunt geweest, het begin van een nieuw leven. Niet dat ik nu volledig genezen ben maar ik kan er beter mee omgaan, ik snap waarom dingen gebeuren en het belangrijkste van alles is dat ik geleerd heb hoe ik, ondanks mijn beperkingen, toch een fijn leven kan hebben maar meer nog mag hebben! Ik zal Erik hier altijd dankbaar voor zijn!
Marleen
Datum: januari 2019
De week in Roses was zeer de moeite waard: erkenning en herkenning van klachten, inzicht gekregen in de oorzaak en zowel fysiek als mentaal aan de slag gegaan met mezelf! Morgen is m’n eerste werkdag:)
Mieke
Datum: januari 2019
In Roses ging, in mijn geval, de aandacht uit naar hoe ik ontspanning kan krijgen om het herstel van NAH te bevorderen en ‘what makes me tick’. De mix tussen de fysiotherapie, individuele gesprekken, uitleg over gerelateerde onderwerpen in groepsverband en met een klein groepje mensen zijn die begrijpen wat het is om NAH te hebben, maakt het een leerzame week. Erik heeft mij het grote verband laten inzien tussen ons brein en ons lichaam. Hiermee kan ik verder om te herstellen maar ook om een passende energieverdeling te krijgen tussen eigen tijd, mijn gezin en carrière. Een week vol inzichten.
Anonymous
Datum: januari 2018
Ik had al veel vertrouwen in dr. Matser door eerdere ervaringen met mijn partner n.a.v. opgelopen hersenletsel. Zij doorliep een nuttig programma in Dubai waar ik zelf ook bij aanwezig was. Door een heftige burn-out ben ik nu zelf in behandeling bij dr. Matser. Door een aantal life events en persoonskenmerken als perfectionisme ben ik volledig uitgeput geraakt. Toen dr. Matser mij het programma in Roses schetste was ik meteen overtuigd. Dit moet ik gewoon doen. Door mijn ervaring met het Dubai programma weet ik dat je in een totaal andere omgeving, weg van het drukke Nederland, echt met jezelf bezig kunt zijn en dat hierdoor de behandeling veel en veel beter doordringt (resultaat: hoger rendement). Dit bleek in Roses ook het geval. Het maakt sowieso veel verschil of je wekelijks een sessie van een uur doorloopt in de kliniek, daarna weer naar huis rijdt en weer met dag dagelijkse dingen bezig bent. Of je bent dagen achter elkaar op een plek met behandeling en coaching bezig. En dat in een fijne accommodatie. Een kleinschalig en familiair 4* hotel.
Anonymous
Datum: januari 2018
Roses heeft mij heel veel opgeleverd. Het geeft op de eerste plaats inzicht in de oorzaken van vermoeidheidsklachten, van burn-out. Wat doet teveel stress met je lichaam, incl. je brein? Je leert de impact van je klachten dus echt goed begrijpen. Op de tweede plaats krijg je goed inzicht in de relatie tussen bepaalde persoonskenmerken en burn-out. Hoe kun je bijvoorbeeld beter omgaan met perfectionisme? Dingen los kunnen laten. Milder worden voor jezelf. Signalen van vermoeidheid tijdig onderkennen. Het belang van sport en ontspanning om te herstellen. Je leert als het ware een remmechanisme ontwikkelen zodat je dit niet nog een keer overkomt. Op de derde plaats vond ik het erg prettig om in een zorgvuldig samengestelde groep (qua opleidingsniveau) interactief bezig te zijn. Van elkaars valkuilen leren, constateren dat je niet de enige bent. Op de vierde plaats, en last but not least, zet het je aan het denken met betrekking tot je toekomst. Wie ben ik, wie wil ik zijn, wat wil ik met het leven? Waar ligt mijn passie? Dit leverde voor een ieder wijze levenslessen op!
Anonymous
Datum: januari 2018
Dit alles tezamen maakt het Roses programma meer dan nuttig. Onze groep kwam tot de conclusie dat eigenlijk elke twintiger dit programma zou moeten doorlopen. Het aantal burn outs in de Westerse wereld, waar ‘druk zijn’ helaas tot een soort status is verheven en we 24/7 ‘aan staan’, neemt schrikbarend toe. Ik ben ervan overtuigd dat dit programma ook preventief kan werken, burn outs kan voorkomen. Ik kan het van harte aanbevelen. Het heeft mijn leven in zeer positieve zin veranderd.
Barry B.
Datum: januari 2018
In September 2018 heb ik, samen met mijn echtgenoot, deelgenomen aan een reis naar het Spaanse Rosas, om te werken aan het herstel van mijn NAH, welke ik heb opgelopen door mijn hoofd erg hard te stoten. We gingen met een klein groepje van 4 patiënten en 2 partners met allemaal min of meer dezelfde klachten, Door deze overeenkomst ontstond er al bij de kennismaking op het vliegveld een levendig gesprek over klachten en herkenningspunten. Het was een intensieve reis, waarin je inzichten krijgt over wat je precies mankeert en hoe je hier mee om kunt gaan. De therapiesessies op het strand worden afgewisseld met ontspannende en bijzondere uitstapjes. Je leert dat je meer kunt dan je denkt, komt uit je veilige omgeving van huis en haard en doet allerlei dingen waarvan je achteraf het “waarom” pas snapt. Het was ook een hele mooie reis met allerlei hoogtepunten, een prachtig rustig hotel en allerlei uitstapjes naar mooie plaatsjes waar je tot rust kunt komen en de therapiesessies kunt overdenken. Ook voor mijn partner was het een verhelderende reis, hij werd overal bij betrokken en kreeg zo ook meer inzicht in mijn ziektebeeld en hoe hier mee om te gaan. Ook kon hij veel bespreken met de andere partner die erbij was, en zo elkaar tot steun zijn. We hebben een geweldige reis gehad, en hebben nog geregeld contact met de andere patiënten die erbij waren. Bij thuiskomst ervaar je dat je in die paar dagen echt een grote stap hebt gemaakt, en heb je weer energie en motivatie om verder te werken aan je herstel.
Monique van Asten.
Datum: februari 2018
Laat ik eerst beginnen hoe wij Erik Matser heb leren kennen; In 2016 had ik veel last van mijn geheugen, kreeg steeds meer moeite om eenvoudige dingen te onthouden en moeite om acties te ondernemen in het dagelijks leven. Na een serieus gesprek met mijn broer gaf deze aan, ga eens praten met Erik, een neuropsycholoog, als er iemand jou kan helpen, dan is hij dat. Zo gezegd, zo gedaan, contact opgenomen met Erik en had al snel een afspraak. Wat was het eerste gesprek met hem een verademing: Geen hulpverlener in het wit, geen dure pakken, niet een hoop poeha: Een gesprek met Erik was een openbaring: hij luisterde aandachtig, stelde soms vragen, gaf me wat te drinken, begreep mijn emoties, mijn verdriet, mijn klachten: Hij begreep mij en stelde mij gerust. Het was ook in dat gesprek dat hij aan me vroeg of ik samen met mijn partner vakantieplannen had en interesse hadden om mee te gaan naar Spanje om een therapie te volgen. Wel gaf hij aan, we staan s’-morgens vroeg op en het eerste wat we doen is zwemmen, voor het eten, dat doen we gewoon. Erik wat doe je ons aan! Ik hoefde nog geen antwoord te geven, kreeg advies om zijn site eens door te nemen en hij nodigde ons uit voor een bijeenkomst aan zee, waar een reünie was georganiseerd en er onderling met elkaar gesproken kon worden hoe alle cliënten de hulp van Erik hadden ervaren. Kitty gaf haar presentatie hoe ze na een NAH in een diep dal was terechtgekomen en met behulp van Erik de draad weer wist op te pakken en een andere richting gaf aan haar carrière. Voor ons gaf deze bijeenkomst de doorslag, wij wilden graag mee naar Rosas. We hadden onze koffers gepakt en zijn meegegaan. Wij kwamen aan in een prachtig hotel direct aan het water. Spullen naar de kamer gebracht en de omgeving een beetje verkend. Dezelfde avond kregen we een bijeenkomst met uitleg over de klachten die we allen hadden. Wat was dit voor mij een eye-opener; ik was niet gek, niet abnormaal, ik had geheugenklachten, door een oorzaak. En er kon iets aan gedaan worden door onszelf. Dagindeling: Op tijd opstaan – zwemmen – omkleden – samen eten – rusten - gesprekken met Erik – rusten, wat leuks doen – met de groep en Erik - iets ondernemen – bijeenkomst met uitleg over creativiteit - samen ergens eten. In die week heb ik veel geleerd. Erik die zijn levensloop aan ons vertelde, zijn levensdoel, over zijn werk, hoe Marly hem steunt. Dat eenvoud meer te bieden heeft dan alle overdadige luxe. Erik die met zijn therapie ons weer vertrouwd maakte met alles: De natuur, het water, wandelen, snorkelen, je partner, hoe belangrijk structuur in ons leven is, de rust vinden in onszelf. Erik die ons ook duidelijk maakte dat we niet op de oude voet door moesten gaan met ons leven, dat dit gezondheidsrisico’s inhield. Die ervoor zorgde o.a. dat de noodzakelijke beenbrace niet meer nodig was voor onze M. die haar attendeerde en ervoor zorgde dat ze weer ging zwemmen, hardlopen en in haar eentje de top van de berg beklom. Het belangrijkste voor mij: ik leerde weer genieten van de momenten, bouwde structuur op in mijn leven en vond mijn innerlijke kracht terug en wist er is niets mis met mij! Het is het gevolg van een oorzaak. Voor ons is het een onvergetelijke reis geweest, die diepe indrukken hebben achtergelaten. Erik die ons wil helpen weer gezond te worden. Grote bewondering en waardering!!
Marijke & Henri
Datum: februari 2018
In mei 2018 heb ik een ongeluk gehad. Tijdens het sportsteppen ben ik tegen een stoeprand aangekomen en heb ik een salto door de lucht gemaakt waardoor ik op mijn hoofd belandde. Achteraf denk ik dat dit ongeluk ervoor heeft gezorgd dat ik letterlijk stil moest gaan staan. Ik dacht altijd dat ik 24/7 aan kon staan en bezig kon blijven. Me nooit bewust geweest dat dit biologisch niet mogelijk was. Na heel veel omzwervingen kwam ik bij Erik terecht, die mij voorstelde mee naar Rosas te gaan. Wat een week! Vooraf kon ik me nog geen voorstelling maken welke beweging ik zou maken door aan het programma deel te nemen. Toen we aan het wachten waren op de luchthaven, ging mijn lichaam al over in een ruststand. Wellicht dachten mijn hersenen dat ik op vakantie ging. Het horen van de Spaanse taal (die ik niet versta), betekende voor mij minder prikkels vanuit de omgeving, waardoor ik de informatie van Erik en Montse beter kon opnemen en onthouden. Door het in contact komen met mensen die hun passie leven, besefte ik opnieuw dat ik altijd een keuze heb, het is maar welke pijn/last ik wil dragen voor die keuze. Bij Monste heb ik geleerd hoe ik mijn lichaam krachtiger kan maken en blokkades kan opheffen. Ook hoe ik mijn ademhaling kan verbeteren, zodat er meer zuurstof naar de hersenen gaat. Door de uitleg van Erik over hersenen, besef ik nu hoe ik mijn hersenen (onbedoeld en ongewild) toch blijf belasten en nog belangrijker hoe ik mijzelf beter kan maken. Ik ben een dame met een sterke eigen wil en mening. Ik ben gaan beseffen dat mijn gedachte (vanuit overtuigingen) mij niet beter gingen maken. Ik heb mijn overtuiging in deze week bijgesteld, waardoor ik ook mijn gedrag ben gaan veranderen. Het was een bijzondere week. Door mee te gaan naar Rosas heb ik letterlijk en figuurlijk afstand genomen om naar mezelf te kijken, dit heeft mij rust gegeven om informatie beter op te nemen en te leren. Het is als de metafoor van de grijze olifant. Als je er 10 cm vandaan staat, zie je alleen grijs vlak. Als je op 5 meter gaat staan, zie je de olifant.
Monique
Datum: maart 2019
Deze week vindt plaats onder de perfecte omstandigheden in de vorm van een rustig hotel met een schone privé kamer, heerlijk bed en goed eten. De groep bijeenkomsten geven meer kennis en inzicht in het functioneren van de hersenen in het algemeen. Tijdens de persoonlijke gesprekken wordt de kennis uit de groep bijeenkomsten gekoppeld aan de persoonlijke situatie. Voor mij maakte dit dat ik meer inzicht kreeg in mijn hersenkneuzing en hersenfuncties/mogelijkheden waardoor ik in mijn herstel, privéleven en op werkgebied in staat ben om prioriteiten te stellen en betere keuzes te maken. De week is daarom voor mij als persoon en voor het herstel van mijn hersenkneuzing zeer waardevol geweest. Ik ben heel blij dat ik dit traject ben aangegaan.
Anoniem
Datum: maart 2019
Wat een beleving was dit. Roses is een prachtige plek in Spanje waar je wat tot rust komt en weer leert genieten. Bovendien heb je in deze reis een groep die zonder uitleggen begrijpt wat je bedoelt, ook al ben je allemaal anders en zit je op een ander punt in je herstel. Door Erik heb ik mezelf beter leren kennen en de dingen in mij die mijn herstel wat in de weg staan. Ik kreeg een beter beeld van wat ik nodig hebt om mijn beste leven te leiden (o.a. de stretching lessen van Montse). Ik zou deze reis zeker aanraden want het levert je veel op maar vergis je niet, het is pittig. Ik ervoer het als; genieten, heftig, veel, prachtig, tof, zwaar, verhelderend, moeilijk, heerlijk, stoer, eng, leerzaam, vermoeiend en empowering.
Angelique
Datum: maart 2019
Mijn dochter is met NAH klachten bij Erik terecht gekomen. Toen deze reis en het programma ter sprake kwamen, merkte we op dat ik de aangewezen persoon zou zijn om mee te gaan zodat ik mijn dochter kon steunen. Uit de individuele gesprekken kon ik dan ook persoonlijk wat halen. Met die gedachte ben ik meegegaan. Op de achtergrond, voor mijn dochter. Eenmaal in Roses had Erik daar een ander idee over en werd ik helemaal uit mijn comfort zone gehaald. Hij stelde voor om ook alles mee te doen bij Montse. Wat een geweldige ervaring! Voor het eerst sinds jaren echt ontspannen. Er ligt een plan, maar ik ben Erik nu al zeer dankbaar, want ik heb echt het idee dat het gaat lukken.
José
Datum: maart 2019
Het Phenix programma (nu Cognitive Travel genoemd) te Roses is een wonderbaarlijke reis naar je diepste innerlijke wezen. Erik Matser verstaat de kunst om je deze reis te laten maken door je mee te nemen in de natuur, en je haar schoonheid, diversiteit en kwetsbaarheid te laten ervaren. Buiten in de natuur en binnen in een sportaccommodatie is er professionele begeleiding tijdens fysieke en mentale inspanning en ontspanning. Op respectvolle en integere wijze voert Erik Matser het individuele gesprek en toont zich een goed verstaander. Deze belevingen ondersteunt hij met (groeps-) lezingen over de werking van het brein, het effect op je leven, en hoe je hier mee om kunt gaan. Hierdoor ontstaat inzicht in je eigen situatie, zodat je naar je essentie terug kunt keren en voelen wie je werkelijk bent, en waar je je energie vandaan kunt halen om het leven te leven dat bij je past. Voor mij is er een wereld opengegaan, mijn bron van levenslust is opnieuw aangeboord. Met hernieuwde energie en vertrouwen treed ik mijn toekomst tegemoet. Ik heb zin om het leven in haar volheid aan te gaan en kijk uit naar wat mijn levenspad te bieden heeft.
Nathalie van Zeyl
Datum: maart 2019
Het voorstel van dr. Erik Matser om mee te gaan naar Roses Spanje kwam voor ons geheel onverwacht, wij rekenden op een programma in Nederland. In eerste instantie twijfelden wij heel erg maar volgens Erik zou dit voor mij de oplossing zijn. Dertien jaar geleden heb ik een NAH opgelopen en sinds die tijd is het een zoektocht geweest zonder afdoende resultaat, veelal werden de symptomen aangepakt en niet de oorzaak. In Roses ben je vrij van alle daagse zaken en is er ruimte om nieuwe dingen in je op te nemen. De gesprekken en ontspanningsoefeningen aan het strand verwerk je toch beter als in een spreekkamer/oefenruimte. De therapie in het water van fysiotherapeut Montse was ook heel bijzonder en heeft bij mij daadwerkelijk een verbetering tot stand gebracht. Doordat we met een kleine groep waren met allemaal ongeveer dezelfde problemen was er snel en fijn contact, er was ruimte om iets met elkaar te ondernemen maar ook individueel. Wat wij ook als heel bijzonder ervaarden dat Erik ons mee nam naar diverse prachtige plekken in de natuur, waar we ondermeer een verfrissende duik in het smeltwater konden nemen. Ik ben ontzettend blij dat Erik op ons pad is gekomen en dat hij ons mee wilde nemen naar Roses. Er is een eerste grote stap genomen tot een herstel en een betere kwaliteit van leven, samen met het vervolg in Helmond geeft het ons weer vertrouwen in een betere toekomst. Mijn vrouw en ik zijn dan ook heel blij dat we dit avontuur zijn aangegaan. Dank je wel Erik!!
Hans
Datum: mei 2019
De week in Rosas is het beste wat mij en mijn man het laatste jaar is overkomen. We kijken erg positief terug op de ervaringen in Rosas en de goede zorgen van Erik. De lessen en fysiotherapie van Montse gaven inzicht en handvatten om fysiek verder te kunnen. Het was een leerzame maar ook intensieve week. Ik vond het een prima programma met ook tijd voor ontspanning. Het heeft me inzicht gegeven in oorzaken en gevolgen van de problematiek in het algemeen en specifiek voor mezelf. Heel fijn dat er ook perspectief geboden is. De week had veel meerwaarde doordat we met 3 anderen (en de 3 mensen van hun thuisfront) waren. Er was herkenning en we konden veel delen met elkaar. Het was een fijne, veilige groep. Tijdens de week werd duidelijk dat het ook mijn man veel opleverde; o.a. inzicht en begrip en herkenning bij de andere partners. Wij zijn dus blij dat we de kans gekregen hebben om mee te gaan. Ik ben er nog niet, maar heb er vertrouwen in dat ik me weer goed ga voelen en mijn weg ga vinden.
Anoniem
Datum: september 2019
Samen met mijn man ben ik naar Rosas gegaan. Het voelde als een sprong in het diepe omdat je van te voren er niet direct een voorstelling bij kunt maken. Door het ontbreken van de dagelijkse beslommeringen (huishouden,gezin) maak je grote sprongen. De week was intensief, maar heeft veel inzicht opgeleverd. In een week Rosas bereik je meer dan in 3 maanden therapie in Nederland. Fijn voor mij was dat mijn man het volledige programma (muv de aquatic) mee kon volgen. Hij ervaarde daardoor hetzelfde, wat prettig is als je er samen over praat. Het hotel, gelegen naast de fysiotherapiepraktijk, is kleinschalig en goed. De samenwerking tussen Erik en de fysiotherapeute is nauw waardoor de therapie op elkaar aansluit.
Anoniem
Datum: september 2019