Het is koud in Haaksbergen in 2005 en door hevige sneeuw breekt een elektriciteitskabel. Het dorp zit het hele weekend in de kou en in het donker. In augustus 2006 krijgen 34 vrouwen in Haaksbergen een baby, 14 meer dan het jaar eerder. In de staat New York valt in 1965 ook de stroom uit en 30 miljoen mensen zaten meer dan 12 uur in het donker. Zowel in Haaksbergen als New York ontstaat een gevoel van saamhorigheid en mensen beginnen spontaan samen te werken om de moeilijkheden van dat moment te overwinnen. Onderzoek laat zien dat na een stroomstoring procentueel vaker een geboortegolf optreedt. Bij 40 procent van de stroomstoringen zie je na 9 maanden een geboortegolf terwijl na reguliere maanden in 14 procent van de gevallen een ‘babyboom’ plaats vindt. 

Mieke Poelsma is arts en seksuoloog en stelt dat mensen het meest seks hebben als ze de tijd hebben. Bij een stroomstoring vallen veel activiteiten weg wat kan leiden tot meer seksueel contact. Of dat vrouwen door in het donker te leven hun pil niet kunnen vinden of dat mannen condooms kwijt zijn is onbekend volgens Poelsma. Maar zeker is dat er een grotere kans is op een babyboom. Wat de redenen ook mogen zijn.

Ik sprak midden mei 2021 aan het einde van de Corona crisis verloskundige Anne Verheijen, verloskundige van Dichtbij. Ik vroeg haar of door de lock down meer baby’s werden geboren dan tijdens een periode zonder lock down. Zij kwam met een werkelijk perfecte verklaring. Bij de eerste lock downs waren de bouwmarkten open en merkte zij geen toename op van zwangerschappen. Bij de derde lock down gingen de bouwmarkten ook dicht en sindsdien merkt zij een toename van werkdruk op – toename van zwangerschappen.  Wanneer in Nederland de bevolkingsaantallen teruglopen is er geen moeilijk wetenschappelijk programma nodig om de bevolkingsgroei in stand te houden maar moeten we pandemie minister Hugo de Jong weer in ere herstellen en hem per direct de bouwmarkten laten sluiten. Bouwmarkten zorgen er namelijk voor dat we gaan klussen en dat we geen tijd hebben om aan andere dingen te denken. Wat zou mijn oma blij zijn geweest met bouwmarkten. Die hadden voor haar gewoon op een 24/7 schema op een 24 uurs basis mogen draaien wat haar denk ik zo’n 12 zwangerschappen had gescheeld, dit van de 14 kinderen die zij werkelijk op de wereld had gezet.  Niets mijnheer pastoor uitleggen maar gewoon de schuld geven aan de bouwmarkt of die open of dicht was. Anne toont ons maar weer dat leefomgeving extreem belangrijk is voor tal van oorzakelijke verklaringen. Over veel zaken in menselijk gedrag denken we veel te moeilijk. Bijna alle maten van beïnvloeding zijn super simpel te begrijpen. Ook die van de relatie tussen openingstijden bouwmarkten en babyboom.