Door opvoeding en omgevingsinvloeden ontwikkelen mensen een representatie van hun wereld en ordenen zij de dingen zoals zij denken dat die geordend moeten worden.
Nu is het echter extreem moeilijk in de gesprekken met mijn patiënten om uit te leggen wat een gezonde representatie is wat de basis vormt voor je gehele denken. Door tal van omstandigheden kan je denken zo vervormd zijn dat je denkt dat de lat kei hoog leggen de representatie is die goed is, of je loopt je constant het vuur uit de sloffen voor een ander waarvan jij denkt dat dit een goede representatie van het leven is.

Heel veel psychologen en artsen houden helemaal geen rekening mee wat de werkelijke representatie van het leven is van hun patiënten. Echter deze gedachteninhouden zijn cruciaal belangrijk om te komen tot gezondheid en om burn out, angsten en depressies te begrijpen.

Wanneer je altijd de lat hoog hebt liggen omdat jij denkt dat dit moet dan stimuleer je constant je sympathisch systeem in de hersenen wat leidt tot sympathische overdrive waardoor jij bijvoorbeeld niet kan herstellen van een whiplash, hersenschudding of Covid 19 infectie. Wanneer je altijd zorgt voor anderen kom jezelf niet tot rust waardoor je ook in een sympathische overdrive terecht komt. Wanneer jij je constant zorgen maakt over wat anderen van jou vinden en je moeite hebt met beoordeling kom je ook niet tot een interne rust. Wanneer je onzeker bent zit je altijd in spanning of je zaken wel goed doet en staat de interne motor ook constant aan.

Deze zaken zijn cruciaal in het besef om te komen tot interne rust – mentale gezondheid. Ik heb nagedacht welke richtlijnen er in het denken – de representatie – van mensen moet zijn om te kunnen komen tot een gezonde representatie.

Samenvattend komen we tot de volgende conclusies.
Een gezonde representatie voor mentale gezondheid omvat verschillende aspecten. Hier zijn

enkele belangrijke elementen:

 1. Emotioneel welzijn:
  Mensen moeten in staat zijn om hun emoties te herkennen, begrijpen en ermee om te gaan. Dit omvat het vermogen om stress te beheersen, veerkrachtig te zijn bij tegenslagen en positieve relaties met anderen te onderhouden.

 2. Zelfacceptatie:
  Een gezonde mentale gezondheid omvat het accepteren van zichzelf, inclusief sterke en zwakke punten. Dit helpt mensen om realistische doelen te stellen en zichzelf niet constant te vergelijken met anderen.

 3. Balans:
  Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen werk, persoonlijke tijd en sociale interacties. Te veel stress of eenzijdige focus op één gebied van het leven kan nadelig zijn voor de mentale gezondheid.

 4. Zelfzorg:
  Het nemen van de tijd voor zelfzorgactiviteiten, zoals voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding, draagt bij aan een positieve mentale gesteldheid.

 5. Zingeving:
  Het hebben van doelen en betekenis in het leven draagt bij aan een gevoel van voldoening en tevredenheid. Dit kan variëren van persoonlijke prestaties tot bijdragen aan iets groters dan zichzelf.

 6. Socialeverbondenheid:
  Onderhouden van gezonde relaties en sociale verbondenheid is cruciaal. Sterke sociale steunsystemen kunnen helpen bij het omgaan met stress en bieden een gevoel van gemeenschap.

  7. Hulp zoeken wanneer nodig:

  Het is belangrijk dat mensen weten dat het oké is om hulp te zoeken als ze dat nodig hebben. Dit kan variëren van praten met vrienden of familie tot professionele hulp van een therapeut of counselor.

  8. Stigmadoorbreken:

  Een gezonde representatie van mentale gezondheid betekent ook het doorbreken van het stigma rond mentale gezondheidsproblemen. Open communicatie en begrip dragen bij aan een ondersteunende samenleving.

Het is essentieel om te onthouden dat mentale gezondheid een persoonlijke reis is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk voor de andere zal gelden. Een gezonde mentale gezondheid is dynamisch en vereist voortdurende aandacht en zorg.

In Mas dels Arbres maken we een cognitieve reis om te bekijken van welke genoemde representaties jij wel of geen gebruik maakt. Het is extreem belangrijk dat de basis van je denken gezond is en dat jij goed kan wisselen tussen interne onrust en rust. Wij zijn van origine roofdieren en we moeten echt wel ‘aan’ staan gedurende de dag maar roofdieren hebben ook veel rust nodig en een groot gedeelte van de dag moeten we interne rust kunnen beleven.

Bovenstaande representaties geven je een leidraad hoe te komen tot interne rust en een interne representatie om het roer om te kunnen gooien naar een diep gevoel van aanhoudende mentale gezondheid. Nogmaals 75% van de mensen geneest geheel van een hersenschudding. Het ligt in de combinatie met perfectionisme waardoor het bij 15% van de mensheid niet lukt.

Het is een complexe interactie die plaatsvindt waardoor de klachten in stand blijven, in stand worden gehouden en zelfs kunnen verergeren. Het herstel begint bij de verandering van hoe jij tegen de wereld aankijkt en dat je tot een diep besef komt dat er sprake is van interactie, dat je deze interactie begrijpt en dat je een kern representatie moet veranderen van wat jij belangrijk vindt in het leven.

Deze weg leidt tot genezing en een creatief en gelukkig leven vol met tevredenheid.

Informatie over Mas dels Arbres google: www.cognitive-travel.nl.